Onze familiestambomen

Catharina Justina GHEWEY

Vrouwelijk 1789 - 1851  (62 jaar)


Generaties:      Standaard    |    Compact    |    Alleen tekst    |    Register    |    PDF

Generatie: 1

  1. 1.  Catharina Justina GHEWEY geboren 7 jan 1789, Wulpen; overleden 16 jun 1851, Wulpen.

    Catharina trouwt Jozef Frans FLORIZOONE 15 sep 1813, Wulpen. Jozef (zoon van Hendrik Willibrord FLORIZOONE en Barbara Francisca VIEREN) geboren 1 sep 1793, Wulpen; overleden 21 dec 1884, Wulpen. [Gezinsblad]

    Kinderen:
    1. 2. Franciscus Jozef FLORIZOONE  Nakomelingen tot dit punt grafisch weergegeven geboren 4 apr 1827, Wulpen; overleden 9 aug 1895, New-York (USA).


Generatie: 2

  1. 2.  Franciscus Jozef FLORIZOONE Nakomelingen tot dit punt grafisch weergegeven (1.Catharina1) geboren 4 apr 1827, Wulpen; overleden 9 aug 1895, New-York (USA).

    Aantekeningen:

    Franciscus trouwt Florence Constance DECLERCQ 24 apr 1858, Ramskapelle. Florence geboren 1 mrt 1838, Ramskapelle; overleden 28 aug 1901, Wulpen. [Gezinsblad]

    Kinderen:
    1. 3. Heliodoor FLORIZOONE  Nakomelingen tot dit punt grafisch weergegeven geboren 11 jun 1875, Wulpen; overleden 15 aug 1962, Veurne.


Generatie: 3

  1. 3.  Heliodoor FLORIZOONE Nakomelingen tot dit punt grafisch weergegeven (2.Franciscus2, 1.Catharina1) geboren 11 jun 1875, Wulpen; overleden 15 aug 1962, Veurne.

    Aantekeningen:

    Heliodoor trouwt Sylvie Zenobie CLOET 13 jul 1899, Wulpen. [Gezinsblad]

    Heliodoor trouwt Silvie Felicite FLORIZOONE 1 dec 1908, Wulpen. [Gezinsblad]

    Kinderen:
    1. 4. Albert FLORIZOONE  Nakomelingen tot dit punt grafisch weergegeven geboren 18 okt 1912, Wulpen; overleden 5 okt 1967, Roeselare.

    Heliodoor trouwt Zulm VERMANDER 6 apr 1920, Wulpen. [Gezinsblad]



Generatie: 4

  1. 4.  Albert FLORIZOONE Nakomelingen tot dit punt grafisch weergegeven (3.Heliodoor3, 2.Franciscus2, 1.Catharina1) geboren 18 okt 1912, Wulpen; overleden 5 okt 1967, Roeselare.

    Aantekeningen:

    https://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20220613_96983802

    Luc Florizoone (81) timmerde jarenlang aan succes van Bellewaerde als ‘safaripark dicht bij huis’: “Met de eerste attractie met bootjes stond het park op zijn kop”

    Luc Florizoone (81) was de bezieler van Bellewaerde. 
    Luc Florizoone, bezieler van Bellewaerde, is overleden. Florizoone was de man die het pretpark – in het spoor van zijn pionierende vader – groot maakte. Die het creatieve brein van ‘Suske en Wiske’-tekenaar Paul Geerts op zijn attracties losliet. Maar die finaal, zoals zovele familiale pretparkeigenaren, de duimen moest leggen voor de grote internationale spelers, die wel de vele miljoenen hadden die nodig waren om attractieparken flitsend en modern te maken.
    Jesse Van Regenmortel
    Vandaag om 03:00




    Paul Geerts is in rouw. De opvolger van Willy Vandersteen en meer dan dertig jaar Suske en Wiske-tekenaar, sprak onlangs nog aan de telefoon met Luc Florizoone. Nu verneemt hij met ontsteltenis dat zijn goede vriend is overleden. Het had geen complete verrassing mogen zijn. Florizoone, die 81 werd, sukkelde al langer met zijn gezondheid. Geerts is ook al 85, en woont in Antwerpen. Het was dus al wat moeilijker geworden om zijn vriend nog op te zoeken in Zillebeke, bij Ieper. Daar, vlak bij Bellewaerde, woonde Florizoone. Vandaar de telefoontjes, af en toe. Al waren ook die niet evident. Florizoone was nog slecht ter spraak.

    De leeuw van Bellewaerde trouwde in de jaren ‘90 met de kangoeroe van Walibi.  — ©  BELGAIMAGE
    Ver vervlogen is de tijd waarin de twee naar Amerika trokken, of door Duitsland toerden, waar ze samen de mooiste pretparken bezochten en in alle rollercoasters kropen. Florizoone deed inspiratie op voor nieuwe attracties, Geerts was zijn creatief klankbord. De pretparkbaas en de striptekenaar hadden elkaar begin jaren 80 leren kennen. Bellewaerde wilde een van zijn attracties een Suske en Wiske-thema geven en het de naam Het zoemende ei geven, naar het gelijknamige album. Geerts volgde het allemaal van kortbij op.

    De gebroeders Luc, Eric en Carlo Florizoone poseren voor het in opbouw zijnde self-service restaurant.   — ©  HET VOLK
    “Ik kan de keren niet tellen dat we naar Engeland zijn geweest, waar ze de bewegende beelden voor de attractie maakten. Wij moesten controleren of de koppen van Suske, Wiske, Lambik en Jerommeke wel goed waren. We zijn altijd vrienden gebleven. Wat een goedhartige en joviale man. Als hij ons uitnodigde in Zillebeke, kwam er altijd een overnachting bij. Nadat zijn vrouw Andrée in 2011 overleed, ging ik hem geregeld ophalen voor een etentje in Ieper.”

     ©  VUM
    Safaripark voor de werkmens
    Op dat moment had Luc Florizoone al ruim tien jaar niks meer te maken met Bellewaerde. Hij had het park ruim dertig jaar bestierd, sinds het overlijden van zijn vader Albert in 1967. Die had leentjebuur gespeeld bij zijn oudere halfbroer Alberic, die in Adinkerke sinds 1934 het honingpretpark Meli aan het uitbouwen was. Albert Florizoone kocht in Zillebeke een domein waar hij een grote volière voor exotische vogels bouwde. Er kwamen struisvogels, lama’s, apen en kangoeroes, en ook leeuwen en tijgers. Er reed een treintje dat hij had overgenomen van een failliete steenbakker. Op 3 juli 1954 opende het Toeristisch Centrum Bellewaerde zijn deuren. Het moest een safaripark dichtbij huis voor de gewone werkmens worden.
    Carlo, Eric en Luc, de zonen van Albert, bouwden Bellewaerde uit tot het pretpark dat het vandaag is. Maar het was vooral Luc die het bestuurde. Hij was degene die in de jaren 60 al voortdurend buitenlandse amusementsparken bezocht, en die op een dag zei: “Pa, het zijn attracties die we nodig hebben. Met de allereerste attractie, met watervalletjes en bootjes, stond het park op zijn kop”, zei hij daar zelf over. “Je kunt het je misschien moeilijk voorstellen, maar in de jaren 70 liepen de mensen hier nog rond op hun paasbest, en die watervalletjes konden weleens spatten. Als er dan een druppel op hun zondagse pak viel, waren de mensen vreselijk gechoqueerd. Ik weet nog hoe mijn moeder en mijn zus hier soms uren stonden te strijken in de keuken om de vlekken uit al die zondagse jassen te krijgen. Nu staan ze in de Niagara vooraan te drummen om een gulp water over zich heen te krijgen. Wie niet drijfnat is, is niet tevreden.” In 1979 haalde Bellewaerde de eerste wildwaterbaan in huis. “Het was duidelijk dat de toekomst daar lag”, zegt Luc Florizoone. “Dat jaar kregen we 62 procent meer bezoekers. Zonder zondags pak.”

     ©  VUM
    Op zijn Amerikaans
    Maar de hausse bleef niet duren. Begin jaren 90 fusioneerde Bellewaerde met Walibi. In 1997, nadat de Amerikaanse firma Six Flags de parken had overgenomen, stapten de broers Florizoone op. “De lol was er toch af”, zei Luc Florizoone eind jaren 90 in De Morgen. “Het moet nu allemaal op zijn Amerikaans, hé. Harde cijfers, rapporten over rendement, efficiëntie, kraaknette parken, dure attracties. Elk seizoen moet je weer een nieuwe attractie binnenhalen, de grootste, de hipste, de meest gesofisticeerde. In zo’n business ben je als kleine familie een vogel voor de kat.”
    Het was het lot van eigenlijk alle familiale Belgische pretparken. Melipark, van nonkel Alberic, werd overgenomen door Studio 100 en heet ondertussen al 22 jaar Plopsaland. Walibi is vandaag, samen met Bellewaerde, in handen van de Franse groep Compagnie des Alpes. Bobbejaan Schoepen, de jodelende cowboy uit de Kempen, zong het nog het langst uit. Bobbejaanland werd in 2004 verkocht aan de Spaanse groep Parques Reunidos.
    “Luc had vrede met die evolutie”, zegt Paul Geerts. “Op het moment dat hij uit Bellewaerde stapte, had hij het al helemaal losgelaten. En hij was fier, op wat hij en zijn familie in Zillebeke uit de grond hadden gestampt.” Komende donderdag wordt, in de kerk van datzelfde Zillebeke, afscheid genomen van Luc Florizoone, Bellewaerdebaas.

     ©  ISOPIX

    Albert trouwt Maria Lucia Cornelia LEGRAND 6 feb 1940, Poperinge. Maria (dochter van Ernest Cornelis LEGRAND en Angèle Anna Alina Cornelia LABAERE) geboren 19 apr 1919, Poperinge; overleden 5 dec 2008, Poperinge. [Gezinsblad]

    Kinderen:
    1. 5. Luc FLORIZOONE  Nakomelingen tot dit punt grafisch weergegeven geboren 13 dec 1940, Poperinge; overleden 7 jun 2022, Roeselare; begraven 16 jun 2022, Zillebeke.
    2. 6. Liliane FLORIZOONE  Nakomelingen tot dit punt grafisch weergegeven
    3. 7. Eric FLORIZOONE  Nakomelingen tot dit punt grafisch weergegeven
    4. 8. Carlo FLORIZOONE  Nakomelingen tot dit punt grafisch weergegeven
    5. 9. Marie Christine FLORIZOONE  Nakomelingen tot dit punt grafisch weergegeven